BOKRECENSIONER

Ibland hinner jag inte riktigt med att skriva om böckerna jag har läst. En del är bara betygsatta. Scrollar du ner på sidan så finner du utförliga recensioner på lästa böcker 2003/2004.

Hemma hos Martina, Martina Haag
Martina vill verkligen ha ett glamouröst liv. Och det har hon på sätt och vis. Förutom att det mesta är i fantasin och inte i verkligheten. Men oj va rolig boken är. Den är en samling av krönikor hon har skrivit tidigare och sånt hon har skrivit nyss. Riktigt kul bok! Läste dock ut den alldeles för fort. Rekommenderar den till alla tjejer!

"Vi ses vid röda sten", Viveka Lärn + + +
"Gone Baby gone", Dennis Lehane + + +
"Flickan med majblommorna", Karin Wahlberg + + + +
"Å andra sidan", Marian Keyes + + + + +
"Änglar", Marian Keyes + + + + +
"Hon som tittade in", Karin Wahlberg + + + +
"Ett förvridet sinne", Minette Walters + + +
"Hembiträdet", Marianne Hermansson + + + +
"I mördarens rum", PD James + + +
"Club Karaoke", Björn Hellberg + + +

LÄSTA BÖCKER 2003/2004

Dödlig list, Minette Walters
Bokens handling är förlagd till en liten by i södra England. Där bor bland annat överste James Lockeyer-Fox. Han är pensionerad och lever ensam sedan hans fru dött. Till en början misstänkte polisen att det var James som mördat sin hustru, men efter en utredning går han fri från misstanke. Dock är det några kvinnor i byn som tror att James både misshandlat och dödat sin fru. James får telefonsamtal på nätterna och till slut väljer han att helt isolera sig. Den enda han pratar med är sin advokat, Mark. James ber Mark att söka reda på ett bortadopterat barnbarn men hon vill till en början inte veta av sin biologiske morfar. Anledningen till att James vill träffa henne är att han anser att hon ska ärva hans gods när han går bort. Hans båda biologiska barn anser han inte vara kapabla att ta hand om vare sig godset eller hans pengar.

Inte långt från Lockeyer-Fox egendom slår sig ett sällskap resande ner. Deras ledare, Fox Evil, säger att marken inte är registrerad på någon och då har sällskapet rätt att etablera sig där och få marken registrerad som deras. Fox är ingen trevlig person och ortsbefolkningen skräms. Han har dessutom en liten pojke, Wolfie, som är livrädd för honom. Hur historien fortlöper och vävs ihop med James Lockeyer-Fox, hans bortadopterade barnbarn och de resande är alltför invecklat för att beskriva med några få meningar här. Boken är ok, men inget mästerverk med mina mått mätt.

Det blod som spillts, Åsa Larsson
Egentligen ska man nog ha läst "Solstorm" innan man läser "Det blod som spillts" för det är mycket referenser till det som hände i "Solstorm". Det går absolut att läsa boken ändå, men som sagt....har man möjlighet ska man läsa dom i rätt ordning. I "Det blod som spillts" utreder Anna-Maria Mella mordet på en präst i Norrland, Mildred Nilsson. Mildred var omtyckt av många, men också hatad av minst lika många eftersom hon var feminist och vargvän. Samtidigt får läsaren följa Rebecka Martinsson som i "Solstorm" dödade två män som i sin tur mördat hennes ungdomsvän. Rebecca har svårt att komma ihåg vad som egentligen hände. Så här i efterhand tycker jag att det är svårt att ge boken en rättvis recension eftersom flera historier vävs samman till en enda och det är många olika karaktärer i boken att hålla reda på. Boken var bra och jag kommer med alla sannolikhet att läsa fler Åsa Larsson.

Lutherska badet, Unni Drougge
Barbara är 46 år och arbetar som psykoterapeut. Hon är tillsammans med Björn som lever för sin forskning. De har inga barn och Barbara har för länge sen gett upp hoppet om att hon ska bli mamma. Så reser dom utomlands på semester och där gör Barbara det förbjudna, hon är otrogen. Väl hemma igen börjar hon att gå till ett gammalt badhus i närheten av där hon bor, det Lutherska badet. Hon blir vän med några av kvinnorna och det blir till en vana att gå till badet varje dag. Plötsligt uteblir Barbaras mens. Först tror hon att det är övergångsåldern, men så enkelt är det så klart inte! Boken är bra och ganska olik övriga böcker jag läst av Unni Drougge. Fängslande men lättläst och underhållande. Gillar ju Unni Drougge skarpt, men den här boken når inte ända upp i toppen enligt mig. En helt ok bok att läsa, men inget att springa benen av sig för att få. Betyget blir godkänt, men inte mer!

Asyl, Liza Marklund
"Asyl" är fortsättningen på "Gömda" och än en gång får man följa Maria Eriksson och hennes familj. I bokens början återvänder familjen till Sverige efter att ha varit på flykt i ett halvår. Familjen kan inte vistas utomhus, barnen kan inte gå i skolan och föräldrarna kan inte arbeta. Marias fd pojkvän dyker upp igen och familjen får hjälp av en stiftelse som säger sig kunna hjälpa dem. Stiftelsen är den samma som i boken "Paradiset", men här heter den något annat. Tyvärr är inte stiftelsen det den utgett sig för att vara. Familjen blir grundlurade men lyckas ta sig därifrån och emigrerar till Sydamerika. Där lever familjen i flera år och Maria försöker göra tillvaron så bra som möjligt för sina barn och sin man. När allting än en gång rämnar för familjen beslutar de sig för att åka till USA. Där gör Maria det omöjliga att som svensk kvinna söka asyl! Jag läste den är boken på så gott som en dag. Till slut somnade jag, med typ 7 sidor kvar att läsa. Oerhört gripande och välskriven bok och det som gör den extra bra är att man vet att allt är sant eller åtminstone bygger på verkliga händelser. Om du inte läst "Gömda", gör det först och fortsätt sedan med "Asyl". Jag måste säga att jag är avundsjuk på den som får läsa båda böckerna efter varandra.

Flickan från ovan, Alice Sebold
I bokens början blir fjortonåriga Susie Salmon våldtagen och mördad av sin granne. När Susie kommer till himlen följer hon sin familj och sina vänner och iakttar vad som händer. Hon följer även polisens arbete i jakten på hennes mördare. Historien är grym och ledsam, men samtidigt så beskriver författaren Susies känslor och iakttagelser med hopp och ibland humor. När jag väl kom mig för att läsa boken kunde jag knappt lägga den ifrån mig. Mat brändes vid på spisen och nätterna blev ibland alldeles för korta. Jag gillar den här boken skarpt och kan absolut rekommendera den

Den röda vargen, Liza Marklund
Det här är uppföljaren till "Sprängaren" som jag inte läst, men sett på film. Annika Bengtsson har huvudrollen som sig bör när det är Liza som skriver. En natt på hösten så mördas en journalist i Luleå. Annika intresserar sig för fallet som leder henne till ett gammalt attentat mot en flygbas i slutet av 60-talet. Det blir fler mord och Annika hamnar i en karusell som tar henne med ända upp i regeringskansliet. Ingen tror henne och Thomas begår ett svek. Hur historien slutar kan jag ju inte berätta men boken är lika bra som övriga av Liza Marklund.

Grisfesten, Leif GW Persson
En svensk kriminalroman. Handlingen utspelar sig i slutet av 70-talet i Stockholms city. Egentligen är storyn helt ok, men av någon anledning har jag somnat precis varenda kväll när jag läste den här boken. Det är den här boken som filmen "Mannen från Mallorca" är baserad på. Allt börjar med ett postrån och innan året är slut har det dessutom skett två mord och vartefter man läser förstår man att dessa händelser har ett samband. Det är dessutom så att när kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson börjar närma sig lösningen så upptäcker dom att de verkligt stora bovarna ofta går fria. Nja..jag vet inte om jag ska läsa resterande böcker vi har av Leif GW Persson. Det återstår att se. Inget jag rekommenderar men heller inget att kasta bort. Duger i brist på annat.

Sista jouren, Karin Wahlberg
Det här är Karin Wahlbergs debutroman. Storyn är inte lika fascinerande som i "Ett fruset liv" men den är helt klart läsvärd. Handlingen börjar med att Veronica Lundborg-Westman finner sin kollega Maria Kaahn död i duschen på sjukhuset de båda jobbar på. Relativt snabbt förstår man att Maria inte dött en naturlig död. Man får följa Claes Claesson och hans kollegor i jobbet och hur det som jobbat med Maria tar den hemska händelsen. Som sagt, helt klart läsvärd. Nu vill jag läsa mer Karin Wahlberg!

Ett fruset liv, Karin Wahlberg
En svensk kriminalhistoria som tar sin början runt allahelgonahelgen. Malin som är en ung sjuksköterskestudent bor i en typisk studentkorridor. Hon umgås inte så mycket med sina klasskompisar, men har däremot träffat en kille, Alf. Några veckor efter allahelgonahelgen flyter Malin upp på en strand, mördad. Den som får hand om fallet är Claes Claesson. Jag tycker att boken är bra och alla karaktärer beskrivs med känsla och trovärdighet. Det känns faktiskt som om historien kunde vara sann, och det om något utmärker väl en bra deckare? Jag har aldrig tidigare läst något av Karin Wahlberg och det här är absolut inte det sista jag läser av henne. Har precis lånat "Sista Jouren" så den ska jag börja på ikväll.

Ett mycket bättre liv, Inger Frimansson
Det här är en sån bok jag knappt kunnat lägga ifrån mig. Den är oerhört spännade, ryslig och har ett bra tempo. Man hinner inte tröttna en enda gång. Boken har flera olika huvudkaraktärer och varje kapitel bär huvudkaraktärens namn. I början av boken försvinner 4-åriga Angelica spårlöst när hon är ute med sitt dagis. I bara några minuter lämnas hon ensam sovandes i en barnvagn. När den ansvariga dagisfröken dyker upp igen är Angelica borta! Man får också läsa om Janna, en kvinna som önskar sig en dotter. Daniel som precis blivit utslängd från sin tjej och Magda som jobbar på dagiset. Hur dessa människor möts och väver ihop historien ska jag inte berätta här eftersom det då inte vore någon idé att läsa boken. Detta var absolut en bok jag inte kunde lägga ifrån mig. Otäck men fängslande!

Vargskinnet - Guds barmhärtighet, Kerstin Ekman
Det här är den andra boken av Kerstin Ekman jag läst. Berättelsen utspelar sig precis som i "Händelser vid vatten" i den jämtländska byn Svartvattnet. I början av 1900-talet kommer Hillevi från Uppsala till Svartvattnet för att arbeta som barnmorska. Anledningen till att hon söker sig dit är förälskelsen med Edvard Norlin som är präst. Han ska nämligen också flytta dit och arbeta. Tyvärr visar det sig att Edvard har andra intressen än Hillevi och hon träffar en av byns män, Trond. Hela boken spinner på Hillevis liv, men parallellt får man också följa andra människors livsöden. Jag vet inte om jag varit okoncentrerad när jag läst den här boken, men jag har svårt att se banden mellan alla olika karaktärer. Ibland skrivs strofer på tyska och ibland på dialekt, vilket gör att man ibland måste läsa stycken flera gånger för att förstå. Själva historien om Hillevi är bra, men parallellhistorierna hade gjort sig bättre i egna böcker tycker jag. Nu är jag inte den som är den så jag tänker givetvis läsa hela triologin. Jag tror att den här boken hade passat mig bättre om det varit sommar och semester och jag hade kunnat läsa den i ett sträck. Gillar du Kerstin Ekman gillar du säkert den här boken också. Själv är jag inte helt övertygad om att den är bra, men heller inte dålig. Bara lite knepig.

Älskade Poona, Karin Fossum
Den trejde boken jag läst av Karin Fossum. Den handlar om en ensam man, Gunder Jomann, i det lilla norska samhället Elvestad. Gunder är trött på ensamheten och söker kärleken utomlands. Han reser till Indien för att finna en livskamrat, vilket han också gör. Han gifter sig med Poona innan han far hem till Norge och Poona ska komma efter. Tyvärr gör olyckliga omständigheter att han inte kan möta sin hustru den dagen hon anländer till Gardemoens flygplats och han skickar byns ende taxichaufför i sitt ställe. Men Poona dyker aldrig upp på flygplatsen. Och inte dyker hon uppe hemma hos sin make heller. Man hittar henne död på en äng. Samhället, som har ca 2000 invånare, splittras. Vem har gjort detta vansinnesdåd och varför? Bokens huvudkaraktärer förutom Gunder är poliserna Sejer och Skarre. Boken är sorglig. Inte bara det att Poona dör. Hela boken har en sorglig ton. Gillar du deckare kan jag rekomendera "Älskade Poona". Det är inte en sån bok jag inte kunde lägga ifrån mig, men den duger gott som kvällslektyr!

Ondskan, Jan Guillou
Det är första boken jag läst av Guillou och jag är inte besviken. Boken handlar om Erik som blir relegerad från skolan pga att han slåss. Erik får stryk av sin far daglig dags och har lärt sig hur man gör för att inte känna smärta. När Erik relegeras hamnar han på en internatskola, "Stjärnsberg". Där råder andra regler än dom Erik är van. Erik bestämmer sig för att bryta sitt mönster med våld och slagsmål, men på Stjärnsberg dras han snart in i en spiral av våld och bråk. Om du inte har läst boken så gör det! Helt klart läsvärd och mycket bättre än jag trodde den skulle vara!

Clownen, Stig O Blomberg
I många herrans år har jag köpt "Årets deckare" ur jultidningskatalogerna. Tyvärr gick Stig O Blomgerg bort 1999, men innan dess har han skrivit minst en deckare om året som Semic gett ut i serie. Den här boken köpte jag via QXL och det är en tidig historia som kom ut 1980, före Olle Villners debut i deckarna. Kent Alm som varit med i alla böcker jag hittils läst av Stig O Blomberg är här en yngling. Handlingen utspelar sig på Vindnäset, en holme som har ca 800 invånare varav de flesta är högutbildade och har gott ställt. En guldkust! Plötsligt sprider en clown skräck bland de boende. Till en början vill de boende ta itu med clownen själva, men när det till slut blir mord måste polisen kopplas in. Kent Alm och Johan Fredman får det delikata uppdraget att fånga clownen. Boken är bra. Helt i Stig O Blombergs anda. Det är med stor besvikelse jag upptäckt att inga av hans böcker finns på vårt bibliotek. Där har dom aldrig hört talas om honom. Jag tycker att hans böcker är bra, lättlästa och ofta har de en geografisk anknytning som gör att man lätt känner igen vissa platser.

Prime Time, Liza Marklund
Återigen har Liza Marklund skrivit om Annika Bengtzon. Den här gången handlar det om ett mord på en känd programledare på TV-Plus. Annikas kompis, Anne Snapphane är en av de misstänkta. Parallellt med utredningen av mordet får vi följa Annikas privatliv, som för tillfället kan klassas som ganska rörigt. Hennes svärmor umgås fortfarande med Eleonor som Thomas var gift med innan (se "Paradiset"). Liza känner sig inte accepterad. Boken håller, men är inte lika spännande som de tidigare. Det är något som fattas. Men gillar man Liza Marklund ska man absolut läsa även den här.

Studio Sex, Liza Marklund
En av de första böckerna om Annika Bengtzon. Annika har sommarjobb som journalist på tidningen Kvällspressen när en ung kvinna hittas mördad på en kyrkogård. Parallellt med mordhistorien får läsaren också följa Annikas privatliv. Mycket läsvärd bok.

Paradiset, Liza Marklund
Frisående fortsättning på Studio Sex. Annika jobbar fortfarande på Kvällspressen, men inte som journalist. Genom tipstelefonen på redaktionen kommer hon i kontakt med en kvinna som säger sig kunna hjälpa misshandlade och hotade kvinnor till ett nytt liv genom stiftelsen Paradiset. Boken är spännande från början till slut och även om filmen med samma namn är bra, så är boken bättre.

Händelser vid vatten, Kerstin Ekman
Det här är än så länge den enda bok jag läst av Kerstin Ekman och jag praktiskt taget sträckläste den de timmar på dagen jag hade tid över. På 70-talet mördas två turister i den jämtländska byn Svartvattnet. Man får följa några av de människor som berörs fram till nittiotalet. Fram till bokens slut har man ingen aning om hur det kommer att sluta.

Berget dit fjärilarna flyger för att dö, Inger Alfvén
Boken handlar om en man som vill dö och en kvinna som vill hjälpa honom. Mannen som fortfarande är ganska ung blir mer och mer ett vårdpaket. Hans hustru har lämnat honom och är gravid med en annan man. Han får kontakt med en ung kvinna som vill hjälpa honom ur hans lidande. Hans tankar och känslor kring livet och döden beskrivs ingående och man känner verkligen med honom. En läsvärd annorlunda bok som jag förmodligen aldrig skulle ha läst om inte min underbara mormor hade köpt den till mig.

Ett Ufo gör entré, Jonas Gardell
Boken utspelar sig när 70-tal håller på att bli 80-tal i Sävbyholm. Huvudpersonerna är Juha och Jenny och de är 15 år. Tar upp det mesta som vi 60-talister också genomgick, dvs ff-fester, smygrökning etc. Jag är lite ambivalent när det gäller den här boken. Den är bra på ett sätt, men samtidigt retar jag mig på den. Kanske för att jag alltid gillat Gardell fram tills han blev hela sveriges ärkebög och fjantade omkring i Melodifestivalen. Han har bara blivit för mycket helt enkelt. Kanske hade jag tyckt annorlunda om boken om jag läst den tidigare.

Julfritt, John Grisham
Åh vilken bok! Jag smålog och fnittrade högt hela tiden när jag läste den. Det är en historia om en amerikansk familj som bestämmer sig för att helt enkelt strunta i julen ett år. Deras dotter har rest bort så de har bokat en kryssning till Karibien. Men att strunta i de vanliga sederna som att bjuda in grannarna på det traditionella julkalaset, strunta i juldekorationerna och julgranen visar sig få otroliga konsekvenser. Om du inte har läst den här boken så gör det!

Hella Hells bekännelser, Unni Drougge
Hella Hells bekännelser handlar om en kvinna som blir våldsamt förälskad i en trettonåg kille. De inleder ett sexuellt förhållande och reser runt i världen. Till sist hinner verkligheten ikapp dom. Hella Hell berättar sin historia från ett fängelse någonstans i Sverige. Det är övergrepp som skildras i den här boken. Ändå kan man spåra viss ironi och Hellas bitchighet gör boken värd att läsa trots allt. Men allt annat Unni Drougge skrivit tidigare är hästlängder bättre än den här.

Slyngstad Events, Unni Drougge
Åsabygden i Skåne. Här finns Klas-Åke som säljer skrotbilar till överpris till Stockholmare, här finns hembränneri, knarkare, flyktingar, familjehemligheter och över allt svävar Tryggve Slyngstads ande. Tryggve som försvann spårlöst för knappt ett år sedan, men som ändå är ständigt närvarande hos dem som blivit kvar. Han som är orsaken till allt. Ännu en annorlunda bok av Unni Drougge. Fast den här gången på ett helt annat sätt. Rolig, tragisk och allmänt underhållande relationsroman.

För sina synders skull, Julie Parsons
Handlingen utspelar sig på Irland. 1991 försvinner 8-årige Owen spårlöst. Hans föräldrar går skilda vägar och efter 10 år dyker Nick (Owens pappa) upp igen efter att ha rest runt i USA jagad av skuld och rastlöshet. Han har nämligen kommit på något som kan lösa fallet med hans försvunna son. När jag läste den här boken grät jag floder. Det är en spännande bok, men också väldigt sorglig. Den är också riktigt otäck ibland.

Gömda, Liza Marklund
Detta är Liza Marklunds första bok. Den handlar om Maria "Mia" Eriksson som inleder ett förhållande med en flykting. Till en början är allt rosenrött och hon föder en dotter, Emma. Efter en tid börjar problemen. Mannen blir alltmer våldsam och hotar ,slår och våldtar. Myndigheterna står handfallna. Till slut finns ingen annan utväg: familjen måste lämna Sverige. Berättelsen är helt sann. Mia har berättat och Liza skrivit. Liza har också levt nära Mia och hennes familj under långa perioder. Boken är otroligt bra. Det är en blandning av kärlek, spänning, dramatik och tragik. Hela boken gemonsyras av hoppet och längtan efter ett normalt liv. Jag hyser stor beundran för Mia Eriksson som är bokens huvudperson. Hennes ork och vilja att aldrig ge upp hoppet. Även hennes närstående är hjältar, var och en på sitt sätt. Läs den här boken!

Död joker, Anne Holt
Det är den första och enda bok jag läst av Anne Holt. Till en början tyckte jag boken var seg och aningen rörig och jag somnade alltid efter ett par sidor. Efter ungefär halva boken blev det tvärtom. Jag KUNDE inte somna. Jag bara läste vidare. Boken handlar om Anne Wilhelmsen, kriminalkommisarie i Norge. Hon lever i ett lesbiskt förhållande sedan 20 år tillbaka. Nu är Cecile, Hannes livskamrat dödligt sjuk och samtidigt leder Hanne en stor mordutredning. Chefsåklagare Sigurd Halvorsruds fru har nämligen hittats halshuggen i sitt hem. Historien växer och tar en oväntad vändning. Helt klart en läsvärd bok som kan förgylla en kulen höstdag.

I min bokhylla står följande olästa böcker som jag kommer att recensera när de är lästa:
  • Ett förvridet sinne, Minette Walters (läses just nu)
  • Vargskinnet-Sista rompan
  • Vargskinnet-Skraplotter, Kerstin Ekman
  • Fjärilsjakten, Marika Cobbold Hjörne
  • Hon som tittade in, Karin Wahlberg