Operation 2

Här kan du följa Marcus andra och förhoppningsvis sista operation då hans bandning togs bort och hans två hål mellan kamrarna lagades. Tyvärr finns inga foton kvar, då de försvann i och med att min domän togs bort för något år sedan.

Fredag 4/5-2007
Inskrivning på sjukhuset i Göteborg kl 10. For hemifrån tidigt på morgonen, lastade in lite saker på Ronald Mc Donalds och sen upp till avdelningen. Marcus är svårstucken och allmänt svårundersökt så vi gjorde inte så mycket mer än träffade kirurgen Stefan och sjukgymnasten. Det togs en vikt och en längd. Stefan talade också om att operationen skulle bli komplicerad och att det skulle ta lång tid. Jag var orolig innan och blev ännu mer orolig efter det. Hursomhelst hade vi redan innan bestämt att om inte sjukhuset hade något emot det skulle vi fara hem igen och återkomma på söndag eftermiddag för resterande undersökningar. Det var ok så vi for hem. Det var skönt att få två hela nätter hemma.

Söndag 6/5-2007
Vi kom till avdelningen som avtalat kl 14. Då gjordes röntgen, EKG, provtagning och bad med Descuban. På kvällen gick vi till Ronalds och då ”badade” jag med Marcus i duschen. Jag satt på golvet med honom i knät och så tvättades han igen med Descuban.

Måndag 7/5-2007
Marcus sov hela natten på Ronalds. Strax före sju väckte vi honom och gick till avdelningen. Där fick han bada i Descuban igen. Vid 8 gick vi upp till narkosen med honom. Han fick sömnmedel i rumpan och somnade i Christers famn. Det var jobbigt att lämna honom och veta att vi inte skulle höra något på många timmar. Klockan 15.55 ringde Stefan (kirurgen) på Christers mobil. Allt hade gått enligt planerna och de höll på att sy ihop Marcus just då. Åh va glad jag blev! Grät en skvätt av lycka. 18.00 ringde IVA och vi fick komma dit. Pussunge!!! Marcus fick lugnande och fick sova hela natten till tisdag.

Tisdag 8/5
7.30 ringde jag till IVA. Natten hade varit bra. Vi åt frukost och gick upp till Marcus. Han fick då fortfarande lite lugnande och lite sömnmedel. Vi träffade Stefan som var nöjd med operationen. Är han nöjd är vi nöjda! Respiratorn skulle dras under förmiddagen och sen skulle han eventuellt komma på avdelning under eftermiddagen.

Torsdag 10/5-2007
Det blev en natt till på IVA. Inte för att han egentligen behövde det, men det fanns plats och vi kände att det var tryggt. Onsdag 9/5 kom han till avdelning 323 och övervakningssalen där klockan 11 på förmiddagen. Han sov mest hela dagen så vi passade på att ta en tur ut till Långedrag på eftermiddagen. Vi sov på Ronald och på torsdag morgon skyndade vi oss upp till Marcus. Han fick komma upp och åka i vagnen när han blivit av med katetern och lite andra slangar och sladdar. Han var väl måttligt road men var iallafall uppe och fick hosta lite. På eftermiddagen skulle det komma fler barn till avdelningen som behövde övervak. Det diskuterades att Marcus skulle få eget rum. Vi tyckte att det var för tidigt eftersom han inte kommit igång med kisseriet och skulle ”tappas” på kiss. Det blev som vi ville. Han fick eget rum men med övervak en natt till.

Fredag 11/5-2007
Marcus hade sovit hyfsat under natten, men inte kissat så dom hade fått ”tappa” honom. Under dagen åkte han mest runt i sin vagn på avdelningen och fick även åka i en lära-gå-stol en stund. Kisset kom inte igång så han fick en ny kateter. Han började mer och mer bli sig lik och vi kunde lura oss till ett leende ibland. På kvällen beställde vi pizza och sen fick Christer sova hos honom. Jag gick till Ronald Mc Donald och la mig vid 21.30

Lördag 12/5-2007
Marcus var sur när han vaknade på morgonen. Efter nån timme piggnade han till och när han sen fick åka på sin egen motorcykel i korridorerna på avdelningen var han verkligen MARCUS igen!

När han sen både kissat och bajsat efter lek med vatten så firade vi med Lasagne och rödvin på Marcus rum. Jag gick upp till Ronald vid 21-tiden och körde en tvättmaskin och kollade lite på Melodifestivalen.

Söndag 13/5-2007
Marcus har inte velat äta i princip något alls efter operationen. Vi har fått i honom lite vatten, lite välling och lite smörgås men det är allt. Han har därför fått dropp på nätterna. På söndagen fick jag vägbeskrivning av Marita som jobbar på avdelningen till Mac Donalds. Sagt och gjort. Slängde mig i väg till Partille och köpte ett Happy Meal, och gissa vad? Jo, han ÅT! Ett halvt Happy Meal. På kvällen var det min tur att sova hos Marcus och då fick vi veta att vi skulle flytta ur vårt rum för att andra behövde det bättre. Vi fick bo i 4-salen tillsammans med ett annat barn och hans pappa. Inte så kul, men inget att göra åt. Marcus hade svårt att komma till ro. Han somnade inte förrän ca 00.30 och vaknade igen 02.10! För att inte störa de andra fick jag ta honom i vagnen och gå runt på avdelningen mitt i natten. Med droppställning! Fick honom att somna vid 5 igen och då sov vi till 7.30!

Måndag 14/5-2007
Konstigt nog var jag inte speciellt trött under dagen. Men Marcus sov några timmar. Vi fick in ytterligare en familj på rummet på eftermiddagen så nu var det 3 barn och 3 vuxna som skulle sova i samma rum. Ingen drömsituation. Dagen bara gick utan att något speciellt hände. På kvällen sov Christer hos Marcus igen. Jag sov på Ronald.

Tisdag 15/5-2007
På morgonen röntgades Marcus och sen gjordes ultraljud. Och vi fick besked att vi fick åka hem! Efter utskrivningssamtalet var vi upp till Ronald och städade rummet. Sen styrde vi Scenicen mot Värmland. Marcus var trött och somnade på en gång. Men han vaknade till i Ale där vi stannade för att köpa Mac Donalds. Han åt en massa strips på vägen hem. Att få låsa upp dörren här hemma var ljuvligt!

Nu i efterhand är det knappt man fattar att det är gjort. Och att allt gick så himla bra. Vet inte hur jag ska kunna tacka Stefan och Björn som lagat Marcus båda hål i hjärtat. Hur ska vi kunna tacka alla? Personalen på IVA, 323:an……jag vill INTE komma tillbaka men ni är helt underbara! Tack!