REUMATOID ARTRIT
Sommaren 1998 vaknade jag en morgon och kunde inte ta mig ur sängen. Jag hade ont i benen och i armarna. Fick hjälp att klä mig och hasade på rumpan ner för trappan hemma för att ta mig till vårdcentralen. Där fick jag salva (Orudis) och värktabletter men inga prover togs.

Under hela hösten det året hade jag det jobbigt med händer och fötter. Värst var det då jag sovit eller suttit still en längre tid. Vissa dagar var det en hand som inte ville fungera alls, en fot som svullnade och värkte precis som om den skulle vara stukad. Till slut togs det prover som visade att "Reuma"-provet var högt och att jag förmodligen hade någon form av reumatism.

Jag blev remitterad till Reumatologen där ytterligare prover togs. Man konstaderade att jag hade reumatisk värk men inte viken sort.

I augusti 2000 blev jag gravid och i samband med det försvann nästan all smärta. Under hela graviditeten tror jag att jag hade ordentligt ont typ 3-4 ggr. Detta ska jämföras med att jag annars har riktigt ont ca 2-3 dagar i veckan vissa perioder. Vid väderomslag kan det röra sig om veckor i taget.

Så föddes så vår son och strax efter började besvären och nu i mycket högre grad. Man tror att förlossningen påverkat sjukdomsförloppet. I oktober 2001 fick jag min diagnos, reumatoid artrit, ledgångsreumatism.

Jag fick då börja en aggresiv behandling i form av cellgifter. Till en början mådde jag inte så dåligt, men efter ca ett halvår började jag tappa hår och mådde allt sämre. När ca 9 månader gått visade mina prover att jag blivit bättre så då avslutades cellgiftsbehandlingen.

Idag äter jag Salazopyrin EN 4 tabeletter om dagen. Mår ovanligt bra och har varit någorlunda värkfri i ett par månader (jan 2006). Det bästa vore att vara gravid hela tiden, men man ska orka ta hand om dom små liven man sätter till världen också.

FAKTA REUMATOID ARTRIT
Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en inflammatorisk ledsjukdom som oftast börjar i små leder i händer och fötter. Inflammationen kan leda till skador som gör att leden fungerar allt sämre, samtidigt som musklerna runt den blir svagare. Man vet inte säkert vad som orsakar ledgångsreumatism, men flera olika faktorer samverkar. Det finns vissa ärftliga anlag. Hormonerna spelar in, likaså rökning. Mellan en halv och en procent av Sveriges befolkning har ledgångsreumatism. Dubbelt så många kvinnor som män drabbas. Ledgångsreumatism kan börja i alla åldrar, men medelåldern för dem som insjuknar är 55 år. Vissa personer måste var sjukskrivna, andra klarar sig med att anpassa arbete och arbetstid till hur sjukdomen påverkar en.

Fakta om reumatoid artrit är hämtat på nätet. Sidan där jag hämtade informationen finns tyvärr inte längre.